Molta gent opta per comprar les mandonguilles fetes a la carnisseria o botiga de confiança i fer la salsa a casa i amb això li diu he fet mandonguilles avui…però no això és solament fer mig procés a casa.
Tot i que pareix que dugui molta feina fer-les, en realitat fer unes mandonguilles casolanes no requereix de molta feina ni de tècnica. Avui us presento la recepta de la meva àvia, que va passar a la meva mare i que ara ja és la meva.
Ingredients:
Per a les mandonguilles
- 500 gr de carn picada on hi ha una mescla de carn de porc i bou
- 1 ou gran (si és petit dos)
- 2 granets d’all
- Julivert
- Pa rallat
- Sal
Per a la salsa
- 1 got de vi negre d’Oporto
- 8 tomàquets pera
- Oli
- Sal
Fiquen la carn picada a un bol i li afegim l’ou, el julivert i l’all picat, ho mesclem bé i afegim dues cullerades de pa rallat, ho tornem a mesclar bé i afegim un polsim de sal i ho tornem a mesclar.
*A casa meva rallem el pa nosaltres amb un molí, si compreu el pa rallat us recomano que no tingui sabors, pa rallat natural.
És la hora de fer les pilotes (o mandonguilles com li volguéssiu dir). A mi m’agrada que tinguin una mida que sigui el suficient per menjar-te-la en dos mossets, no m’agraden ni molt petites ni molt grans i us recomano fer aquesta mesura ja que per a la cocció és el millor.
Després de fer la forma de la pilota, la passem pel pa ratllat arrebossant-la i ho anem guardant a una safata. Us poden sortir unes 15 pilotes més menys.
Ja tenim la part “complicada” feta, ara anem a per la salsa.
A una cassola fiquem oli i sofregim les pilotes banda i banda a foc mig una mica dauradetes però no molt ja que ara inclourem un got de vi negre d’Oporto i deixarem que és redueixi, tombant de quan en quant les pilotes per a que agafin el sabor del vi i per a que no s’enganxin a la cassola.
Triturem els tomàquets pera i quan tenim el vi reduït tirem el tomàquet a la cassola i la tapem, a foc viu, quan comença a bullir la salsa ho fiquem a foc suau i ho deixem 30 minuts, afegint més o menys sal segons el gust. Passat els 30 minuts, sempre mirant que les pilotes no s’enganxin a la cassola, si tenim la salsa líquida la destapem i a foc alt l’acabem d’espessar. Provem-la de sal i corregir-ho si cal abans de parar el foc per complet.
I ja està, ja tenim unes mandonguilles fetes a casa boníssimes, naturals i molt fàcils de fer!